top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Belangrijkste vragen over het Covid Safe Ticket beantwoord

Het Covid Safe Ticket werd in eerste instantie ingevoerd voor reizen naar het buitenland.

Vanaf 1 november vallen ook de horecazaken echter in de prijzen als het gaat om de verplichting tot het voorleggen van en de controle op het Covid Safe Ticket.


Vervelend voor u als horecaondernemer, maar toch had het nog erger gekund.


De overheid heeft immers geen andere beperkende maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld nog maar eens een sluitingsuur invoeren, verplichting om zittend te consumeren of een verbod op een gezellig onderonsje aan de toog.


Laten we even nagaan wat het Covid Safe Ticket inhoudt voor uw horecazaak.

Wat is dit Covid Safe Ticket precies?


De naam is een beetje misleidend. Het gaat hier immers niet om een apart document.


Het geldige Covid-certificaat kunnen mensen terugvinden op hun Covid Safe App.


Dit document kan ook aangevraagd worden via de website www.covidsafe.be. Op deze website vindt men een link naar de overheidswebsite waar men het certificaat kan downloaden en eventueel afdrukken.


Ook telefonisch kan dit certificaat aangevraagd worden. Voor Vlaanderen is dat via het nummer 078/78.78.50, Brusselaars kunnen bellen naar 02/214.19.19.


Tot zover de info voor uw klanten mochten deze nog niet over een Covid Safe Ticket beschikken.


Maar wat moet u nu precies als horecaondernemer doen?


Als horeca-uitbater moet u de Covid Scan App downloaden. Dit is de officiële Belgische app voor het scannen en valideren van digitale EU COVID-certificaten. Daarmee kunt u de COVID-certificaten van uw klanten digitaal lezen en hun geldigheid nagaan. U kunt de app downloaden in de App Store of via Google Play.


Uw gasten moeten voor ze uw zaak betreden hun QR-code en hun identiteitskaart laten zien. Vervolgens scant u de QR-code en controleert u de naam van uw gasten op hun identiteitskaart. Als alles in orde is kunnen uw gasten genieten van hun horecabezoek.


Tot zover is alles waarschijnlijk duidelijk. Toch zitten heel wat horeca-uitbaters nog met tal van praktische vragen.


Mogen gasten uw zaak betreden zonder Covid Safe Ticket?


Klanten moeten hun Covid Safe Ticket tonen om binnen te kunnen consumeren.


Zonder Covid Safe Ticket mogen klanten echter uw zaak wel betreden om:

  • de sanitaire voorzieningen te gebruiken

  • hun consumpties te betalen

  • een bestelling af te halen

Voorwaarde is wel dat uw klanten dan een mondmasker dragen.


Geldt de Covid Safe Ticket verplichting ook op uw terras?


Als uw gasten enkel uw terras gebruiken, dan geldt deze verplichting niet.


Wat als gasten uw horecazaak betreden voor het afhalen van gerechten?


Voor het afhalen van gerechten geldt deze verplichting ook niet. Uw klanten moeten wel een mondmasker dragen bij het afhalen van gerechten.


Moeten gasten een Covid Safe Ticket voorleggen in toeristische logies?


In logiesverstrekkende bedrijven zoals hotels of Bed & Breakfast gelegenheden moeten gasten geen Covid Safe Ticket voorleggen. Maken uw gasten gebruik van het restaurant dan geldt deze verplichting wel.


Moet het Covid Safe Ticket worden gecontroleerd bij privégebruik van uw horecazaak?


Als uw zaak niet toegankelijk is voor het publiek en de toegang beperkt is tot de genodigden van een private bijeenkomst, dan moet u uw gasten niet om een Covid Save Ticket vragen.


Wat met de gegevens van de klant?


We zijn het ondertussen al wat gewoon geworden dat onze vrijheid beperkt wordt en dat de overheid ons als ‘Big Brother’ in de gaten houdt.


Een fijn gevoel is dit niet en veel mensen vragen zich dan ook af wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt. Bij het scannen van het certificaat moeten gasten immers ook een identiteitsdocument voorleggen.


Er worden volgens de overheid echter geen gezondheidsgegevens gedeeld met de personen die het certificaat scannen. Enkel de naam, voornaam en geboortedatum zijn te zien en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen.


Kan ik als horeca-uitbater een boete krijgen als ik geen controle heb uitgevoerd?


Het is de taak van de lokale overheden om toezicht te houden op de naleving van de controle van het Covid Safe Ticket. Wanneer de regels niet nageleefd worden kunnen er boetes uitgeschreven worden van 50 tot 2.500 euro.


Ik ben ervan overtuigd dat u het in uw horecazaak veilig wilt houden. Maar ik begrijp ook dat het voor sommige horecazaken een heel gedoe is om elk Covid Safe Ticket te controleren.


Vooral in cafés waar mensen snel even binnen- en buitenlopen of naar buiten gaan om een sigaret te roken is het controleren vaak ingewikkeld. Om te vermijden dat uw klanten verschillende keren op een avond moeten gecontroleerd worden kunt u bijvoorbeeld werken met een stempelsysteem of een bandjessysteem.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page