top of page
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

Kansen en uitdagingen op tafel

Foto van schrijver: Gino VermeulenGino Vermeulen

Bijgewerkt op: 18 feb

Als horeca-adviseur ondersteun ik ondernemers bij het succesvol runnen van hun horecazaak. Ik begeleid overnames, zorg voor de juiste match bij het invullen van vacatures en zet coaching trajecten op om teams sterker en efficiënter te maken. Daarnaast is het uiteraard ook mijn taak om horecaondernemers op de hoogte te houden van nieuwe wet- en regelgevingen.


Laat ons even nagaan wat de nieuwe federale regering in petto heeft voor de horeca.

Horeca in 2024. Het omarmen van verandering is een krachtige motor voor groei en succes.



















Meer flexibiliteit en eerlijker ondernemersklimaat


De nieuwe regering belooft een aantal belangrijke maatregelen door te voeren voor de horecasector. Deze bevatten verschillende suggesties uit het voorzittersdebat ‘Kaarten op Tafel’ van Horeca Vlaanderen. Met deze maatregelen is het de bedoeling om werken in de horeca aantrekkelijker maken en ze moeten zorgen voor een eerlijker ondernemersklimaat. Een positieve stap voorwaarts dus!


Werken in de horeca wordt aantrekkelijker

De horecasector kent piekmomenten die sterk variëren, afhankelijk van het seizoen en speciale gelegenheden. Daarom is een flexibele arbeidsmarkt onmisbaar. De nieuwe regering komt hieraan met enkele verbeteringen tegemoet.


Meer fiscaalvriendelijke uren voor jobstudenten

Het aantal fiscaal voordelige uren voor jobstudenten, dat sinds 1 januari 2025 weer op 475 lag, wordt verhoogd naar 650 per jaar.


Betere fiscale voorwaarden voor studentenarbeid

Het maximuminkomen voor studenten wordt verhoogd naar 12.000 euro per jaar. Hierdoor kunnen studenten iets meer verdienen zonder het risico te lopen dat ze niet meer ten laste van hun ouders vallen en voordelen zoals kindergeld of studiebeurzen verliezen.


Meer overuren zonder extra kosten

Het aantal vrijwillige overuren stijgt van 360 naar 450 per jaar, waarvan 360 zonder verplicht overloon. Daarnaast wordt de regeling eenvoudiger en flexibeler.


Versoepelingen voor flexi-jobs

Het maximuminkomen stijgt van 12.000 naar 18.000 euro per jaar, met jaarlijkse indexering.

Het uurloon wordt verhoogd van 17 naar 21 euro en wordt ook geïndexeerd.

Voltijdse werknemers kunnen nu ook een flexi-job uitoefenen bij een verbonden onderneming.

Deze maatregelen zijn een grote opsteker voor horecaondernemers en medewerkers, die meer mogelijkheden krijgen om flexibel en fiscaal voordelig te werken.


Naar een eerlijker ondernemersklimaat

Naast arbeidsmarktmaatregelen zet de regering ook stappen om de concurrentie binnen en buiten de sector eerlijker te maken.


Herziening gedragscode brouwers en drankenhandelaars

Deze maatregel wordt ingevoerd om de macht van grote spelers te beperken en eerlijke handelspraktijken te garanderen. Hiermee willen ze ook buitenlandse brouwers en drankhandelaars aanmoedigen om zich aan te sluiten bij de Belgische gedragscode.


Aanpak van oneerlijke contracten

Er komen striktere regels tegen wurgclausules in huur- en afnamecontracten. Zo wordt er gezorgd voor een verbod op het opzeggen van een huurovereenkomst als sanctie voor het niet nakomen van verplichtingen die niets met de huur zelf te maken hebben.


Uitbreiding van de witte kassa

Deze wordt verplicht voor de hele sector en mogelijk ook voor andere fraudegevoelige sectoren. Dit moet administratieve lasten verlagen en eerlijke concurrentie bevorderen.


Gemiste kansen

Niet alle beslissingen uit het regeerakkoord worden echter met open armen ontvangen door Horeca Vlaanderen. Hoewel er positieve maatregelen zijn, blijven er ook belangrijke pijnpunten.


Rookverbod op terrassen

Dit wordt doorgevoerd zonder overleg met de sector en zal hoogstwaarschijnlijk voor praktische problemen zorgen in de horeca.


Uitblijven van een btw-hervorming

Ondanks jarenlange besprekingen blijft een verlaging van de BTW uit. Bijzonder jammer, want dit had de sector extra ademruimte kunnen geven.


Wil je weten welke invloed deze hervormingen concreet betekenen voor jouw horecazaak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer praktische informatie.


Blijf op de hoogte


Wil je goed geïnformeerd blijven en geen waardevolle inzichten missen, schrijf je dan zeker in voor de maandelijkse update om op de hoogte te blijven.

Contact 

Bedankt voor de inzending!

© 2024 GINO VERMEULEN | BRUSSEL

bottom of page