• Gino Vermeulen

Hoe uw horecazaak voorzien van zuivere lucht?

Bijgewerkt: apr 13

Als de horeca de deuren weer mag openen zal dat ongetwijfeld gepaard gaan met heel wat maatregelen. De anderhalvemeterregel zal nog steeds van toepassing zijn, horecapersoneel zal zeker nog mondmaskers moeten dragen en alles zal zo schoon mogelijk en bacterievrij moeten gehouden worden.


Klanten zullen een zaak waar alle maatregelen worden gerespecteerd veel sneller binnenstappen. Dat zal hen immers een gevoel van veiligheid geven. Uw horecazaak netjes en hygiënisch houden zal topprioriteit zijn.


Maar heeft u er ooit al eens bij stilgestaan hoe vuil binnenlucht kan zijn? Binnenlucht kan tot wel 5 keer vuiler zijn dan buitenlucht. Binnenruimtes kunnen ook belangrijke brandhaarden zijn voor de verspreiding van het coronavirus.


Ook via de lucht kunnen u, uw medewerkers en uw klanten dus geïnfecteerd geraken.

Een infectie via de lucht kan men op twee manieren krijgen:

  • Via grote druppels (> 10 micron) wanneer mensen hoesten of niezen.

  • Via kleine deeltjes in de lucht (< 5 micron) wanneer mensen hoesten, niezen en zelfs praten.

Het is dan ook belangrijk om de lucht in uw horecazaak zo zuiver mogelijk te houden. Zo kunt u immers de blootstelling aan het virus in de lucht beperken.


Luchtreinigers


Heel wat mensen zweren bij luchtreinigers om binnenlucht schoner te maken. De meeste luchtreinigers bevatten ventilatoren en filters. De ventilatoren zuigen de lucht op waarna het reinigingssysteem de vuile lucht filtert. Daarna wordt de gefilterde lucht weer afgegeven in de ruimte.


Het lijkt een ideale oplossing, maar het filteren van lucht is eigenlijk niet zo doeltreffend in de strijd tegen het coronavirus. Sterke luchtreinigers filteren een aanzienlijk volume aan lucht, andere beperken zich tot de lucht in de buurt van het toestel. Een ander probleem dat zich stelt is dat luchtreinigers inderdaad een hulp kunnen zijn om stofdeeltjes te filteren, maar bij het coronavirus verspreiden zich deeltjes die maar liefs 100 keer kleiner zijn. Deze kleine deeltjes kunnen moeilijker uit de lucht gefilterd worden.


Bent u toch van plan om een luchtreiniger te plaatsen, informeer u dan goed voor u er een aankoopt. De meest efficiënte toestellen bevatten een HEPA-filter, wat staat voor High Efficiency Particulate Air.


Ventileren


Uw ruimtes vaak en voldoende ventileren is een oplossing om vuile lucht te vervangen door schone en frisse buitenlucht. Het woord ‘fris’ is hier inderdaad op zijn plaats. Als u ramen en deuren openzet om de lucht te zuiveren, dan zult u dit ongetwijfeld merken aan uw energierekening. Ook uw klanten zullen het niet zo gezellig vinden als ze voortdurend in de tocht zitten.


Toch is ventileren belangrijk. Zorg ervoor dat u een evenwicht vindt tussen gezelligheid en voldoende ventilatie. Als het even wat minder druk is in uw zaak, dan kunt u de ramen en deuren gerust wijd openzetten. Probeer ook rekening te houden met waar uw klanten zitten als u wilt verluchten. Zorg ervoor dat er voldoende verse lucht binnenkomt, maar dat deze koude lucht uw klanten niet stoort.


Groen in uw horecazaak


Er is een reden waarom vele dorpscafés vroeger sanseveria’s voor het raam hadden staan. Het was heus niet alleen omdat de cafébazin trots was op haar sanseveria’s.


Planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze worden in de plant zelf of in de wortels opgeslagen en afgebroken. Luchtzuiverende planten zetten overdag ook CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid aanzienlijk.

Hoewel planten virusdeeltjes niet kunnen tegenhouden, helpen deze toch aanzienlijk bij het zuiver houden van binnenlucht.


Zo staat klimop bijvoorbeeld op nummer een in het lijstje van luchtzuiverende planten. Wil u tegelijkertijd frisse lucht en een fris interieur, dan zijn kuchschermen uit klimop een creatieve en efficiënte oplossing.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op. Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Contact 

© 2021 GINO VERMEULEN | BRUSSEL

  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Twitter