• Gino Vermeulen

Kindvriendelijk zijn in tijden van corona

De eerste schooldag van 2020 zal er helemaal anders uitzien dan voorgaande jaren. Heel wat kinderen volgen al sinds de uitbraak van het coronavirus thuisonderwijs. Velen vonden die extra vrije tijd vooral in het begin heerlijk! Toen de ‘echte zomervakantie’ echter begon was het leuke er al snel vanaf. Iedereen, kinderen en - waarschijnlijk vooral – ouders vonden het hoog tijd dat de vakantie voorbij was. 

Deze week is het dan eindelijk zover: de scholen gaan weer open! Wat ouders met schoolgaande kinderen allemaal te wachten zal staan weten we nog niet. De discussie over mondmaskers en extra hygiënische maatregelen is al volop aan de gang en het blijft uitkijken naar hoe alles zal evolueren.

Traditioneel is de 1ste september ook de dag waarop het leven weer zijn normale gangetje gaat. De werkweek wordt volgepland, iedereen komt weer in zijn dagelijkse routine (of sleur), kinderen moeten op tijd naar bed, tijdens de week moet er weer vroeg worden opgestaan en enkel tijdens het weekend kan er echt genoten worden.


Horecabezoeken tijdens het weekend?


Deze weekends zijn voor veel ouders vaak een verademing: alles hoeft niet meer zo gejaagd te gebeuren en op zaterdag en zondag wordt er met het hele gezin genoten. Maaltijden mogen wat uitgebreider en specialer zijn en voor heel wat gezinnen betekent dit gezellig uit eten gaan. De grote vraag die sommige horecaondernemers zich stellen is of gezinnen er met deze coronacrisis nog altijd graag op uit zullen trekken in het weekend of als ze omwille van de vele sociale contacten tijdens de week ervoor zullen kiezen om in het weekend ‘in hun kot’ te blijven. Uit een recente rondvraag bleek dat meer dan de helft van de ouders het helemaal geen probleem vindt om in het weekend iets te gaan eten of te gaan drinken. Goed nieuws dus! Maar ... dit betekent niet dat ze zich geen zorgen maken. Ouders verwachten dat hun horecabelevenis de moeite waard is en dat ze er tijdens hun bezoek op kunnen rekenen dat hun kinderen veilig zijn. Het naleven van voorzorgsmaatregelen om het coronavirus tegen te gaan in de horeca zijn voor gezinnen een must! Ontsmettende handgels, medewerkers met een mondmasker, voldoende afstand houden staan hierbij uiteraard op nummer één.


Enkele tips om tegemoet te komen aan de eisen van de ouders omtrent veiligheid


Maatregelen voor de speelhoek Beschikt uw horecazaak over een speelhoek, neem dan ook hier extra hygiënische maatregelen. U kunt ervoor kiezen deze speelhoek helemaal af te sluiten, maar dan loopt uw horecazaak het risico om als niet-kindvriendelijk beschouwd te worden. Alles goed en regelmatig ontsmetten is een eerste vereiste. Daarnaast kunt u de kinderen er op een speelse manier op wijzen dat ze hun handen moeten wassen voor ze de speelhoek binnengaan en het liefst ook wanneer ze deze weer verlaten. Een clown aan de in- en uitgang van de speelhoek die de handjes van de kinderen extra ontsmet zullen ze beslist leuk vinden. Eigen speelgoed meenemen naar de speelhoek weigert u beter. Grondig ontsmetten van kindertafels en stoelen Na elk bezoek de tafels en stoelen desinfecteren doet u waarschijnlijk al. Vergeet hierbij vooral niet de kinderstoelen en besteed hier zelfs extra aandacht aan. Volwassenen eten meestal netjes met mes en vork, maar kinderen zitten veel meer met hun handjes overal aan waardoor het risico op besmetting uiteraard groter is. Speelgoed aan tafel Misschien had u voor de uitbraak van het coronavirus een stapel strips of boeken om kinderen bezig te houden aan tafel. Helaas, omwille van veiligheidsredenen zult u deze voor het ogenblik niet meer kunnen ter beschikking stellen. Een leuk alternatief zijn individueel verpakte kleine kleurboekjes en kleurpotloden. Hebt u hier de mogelijkheid toe, laat deze individuele verpakkingen dan bedrukken met het logo van uw zaak. Leuk voor de kinderen, maar ook een creatieve marketingtechniek als de kinderen deze mee naar huis nemen. 


Tot slot


Wat ouders belangrijk vinden is dat zowel zij als hun kinderen een fijne tijd beleven als ze uit eten gaan. In uw horecazaak willen ze zich niet voortdurend zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen. Laat uw klanten via verschillende sociale mediakanalen weten dat uw horecazaak nog altijd even kindvriendelijk is als voor deze pandemie. Vermeld hierbij welke extra voorzorgsmaatregelen u – vooral voor de kinderen – genomen heeft zodat gezinnen uw horecazaak graag, vol enthousiasme en met een gerust hart kunnen bezoeken. Advies nodig omtrent de kindvriendelijkheid van uw horecazaak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven over bijkomende steunmaatregelen van de overheid, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief. Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.