• Gino Vermeulen

Tips om uw tijd nuttig te besteden

Op vrijdag 27 november kwam het Overlegcomité weer samen om eventuele versoepelingen van de maatregelen voor de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te bespreken. 60.000 horecaondernemers en 140.000 personeelsleden uit de horeca zaten in spanning te wachten wat het Overlegcomité zou beslissen voor de horeca. Maar ... we zijn er niet bij...


Naar verluidt werd er trouwens helemaal niet gesproken over mogelijke versoepelingen voor de horeca. Wel werd beslist dat alle horecazaken hun deuren nog zeker tot 15 januari moeten dichthouden. Horeca Vlaanderen kan de beslissing enerzijds wel begrijpen, maar spreekt toch een ‘Bloody Friday’ voor de horeca. Deze beslissing betekent immers – ruw geschat – een totaal omzetverlies van ongeveer 8 miljard euro voor de sector over het hele jaar 2020.


Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, pleit dan ook voor een verhoogde steun voor de horeca. Nog volgens De Caluwe moet er ook een versneld overleg komen over het relanceplan 2021. Enkel zo kunnen horecaondernemers een alternatief businessplan uitwerken in deze overmachtssituatie.


Nagaan hoe een duurzame en veilige heropstart op het juiste moment kan gebeuren is een absolute prioriteit. Een derde lockdown zou ongetwijfeld de doodsteek betekenen voor heel wat horecaondernemers.


De nieuwe maatregelen


Laat ons hopen dat iedereen zich aan de gelden maatregelen houdt, zodat de horecazaken inderdaad na 15 januari 2021 hun deuren weer mogen openen.

Voor wie te moedeloos is om het nieuws nog te volgen zet ik deze graag eens op een rijtje:

 • Horeca blijft gesloten, volgens de geldende regels

 • Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen vanaf 1 december 2020

 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt

 • Gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zo veel mogelijk beperkt

 • Maximaal 30 minuten in de winkel

 • Zwembaden en musea mogen terug openen vanaf 1 december 2020

 • Tijdens de kerstperiode blijven de sociale contactregels gelden

 • De feestdagen vieren zal met het gezin zijn

 • Alleenstaanden mogen op Kerstavond of Kerstdag met beide contacten tegelijkertijd vieren

 • Avondklok tussen middernacht en 5u ’s nachts blijft van kracht

 • Samenkomsten buiten blijven gelden volgens de regel van vier personen

Besteed uw tijd vooral nuttig


Zelf kunt u een aantal zaken ondernemen om deze periode toch nuttig in te vullen.

 • Neem uw horecaconcept onder de loep.

Ga voor uzelf na of u in 2021 hetzelfde horecaconcept kan of wil aanhouden. Wilt u wijzigingen doorvoeren, gebruik deze stille periode dan om deze concreet voor te bereiden.

 • Nieuwe trends

Zoek inspiratie om nieuwe trends te introduceren in uw horecazaak. Ga op zoek naar nieuwe exclusieve gerechten en dranken zodat u een nieuwe frisse start kan maken. Hoogstwaarschijnlijk heeft uw chef-kok het nu ook niet zo druk. Het ideale tijdstip dus om te experimenteren in de keuken.

 • Neem uw menukaart onder de loep

Een nieuw concept, nieuwe gerechten, nieuwe formules zullen uiteraard op uw menukaart moeten vermeld worden. Probeer nu al de kosten per gerecht te berekenen en pas uw prijzen eventueel aan. Ook om uw menukaart in een nieuw jasje te stoppen is het nu het ideale moment.

 • Fris uw zaak wat op

Hoogstwaarschijnlijk beschikt u nu niet over een budget om renovatiewerken uit te voeren. Uw zaak opfrissen hoeft echter niet zoveel te kosten. Begin met een grote schoonmaak en voer kleine werkjes uit waar u al jaren geen tijd voor had.

 • Verdiep u in de bedrijfsvoering van de afgelopen jaren

Wat ging er goed? Wat kon er beter? Kunt u de zaken efficiënter organiseren? Had u voldoende tijd voor uw administratie? Nam u voldoende tijd voor uzelf? Was uw planning wel altijd zo efficiënt. Even stilstaan bij deze zaken kan ervoor zorgen dat u als uw horecazaak weer mag openen, de zaken doeltreffender aanpakt.


In dit opzicht wil ik u ook nog eens de Horeca Succes Planner aanbevelen. Deze planner is meer dan alleen maar een agenda. Het is een werkinstrument om uw horecazaak op een zo efficiënt mogelijke manier te runnen. Meer informatie over deze planner vindt u via deze link https://ginovermeulen.be/nl/meer-info/horeca-succes-planner-2021.


Blijf als horecaondernemer vooral niet bij de pakken zitten. De steunmaatregelen van de overheid kunnen u wat helpen om deze bittere pil te slikken. Wilt u hierover meer informatie? Dan verwijs ik u graag naar mijn Facebookpagina Horeca na CORONA. Heeft u praktische vragen over de steunmaatregelen van de overheid, aarzel dan vooral niet om met mij persoonlijk contact op te nemen.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief of neem vrijblijvend contact met mij op.