top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Wat te doen nu de btw-tarieven weer stijgen?

De federale regering stelde in mei voor om bepaalde steunmaatregelen die toen voor de horeca van kracht waren met een kwartaal te verlengen, namelijk tot 30 september 2021. Deze datum werd als voorlopige einddatum vooropgesteld.

30 september nadert met rasse schreden en de toen voorlopige einddatum is helaas een definitieve einddatum geworden.


Stijgende btw-tarieven Vanaf 1 oktober dit jaar gaan de btw-tarieven weer naar 12% op voeding ter plaatse en naar 21% voor alcoholische en non-alcoholische dranken ter plaatse.

Geen goed nieuws voor de rentabiliteit van uw horecazaak maar … het zij zo. Als horecaondernemer zult u onvermijdelijk met een aantal zaken rekening moeten houden.


Uw geregistreerd kassasysteem (GKS) zal opnieuw moeten aangepast worden. De nieuwe kwalificatie en het nieuwe tarief van borrelhapjes en versnaperingen voor het verbruik ter plaatse.



Het btw-tarief van 12% is van toepassing op voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een ijsje, voorverpakte kaas- of salami blokjes, enz… als deze ter plaatse geconsumeerd worden. Gelet op deze nieuwe kwalificatie als restaurant- of cateringdienst moet de omzet die deze voorverpakte producten genereert meegenomen worden in de berekening van de drempel van 25.000 euro die bepalend is voor de verplichtingen inzake het geregistreerde kassasysteem.

bottom of page