top of page
Foto van schrijverGino Vermeulen

Wit wijntje? 26 mei: Internationale dag van de Chardonnay

Traditiegetrouw wordt elk jaar op de donderdag voor de laatste maandag van mei de Internationale dag van de Chardonnay gehouden. Dit jaar valt deze bijzondere dag voor alle Chardonnay liefhebbers op donderdag 26 mei.


De ideale gelegenheid dus om deze populaire wijn in uw horecazaak in de kijker te stellen.


Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Franse Bourgogne. In deze streek bevindt zich een dorpje dat – u raadt het al – Chardonnay heet. Inmiddels groeit deze veelzijdige druivensoort echter vrijwel overal: van Sicilië tot Chili, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika. Zelfs in Australië wordt deze druivensoort geteeld.


Het is dan ook niet zo vreemd dat dit een heel populaire druivensoort is die garant staat voor tal van bekende en kwaliteitsvolle wijnen. Volgens kenners zijn de beste Chardonnay wijnen de Chablis, de Puligny, de Chassagne en Bâtard Montrachet.


De Chardonnay-druif wordt trouwens ook gebruikt om Champagne te maken. Het label op een Champagne- fles ‘blanc de blanc’ betekent dat deze champagne bestaat uit 100% Chardonnay druiven.

Een Chardonnay themaweek


Gerechten in functie van de Chardonnay


Over deze bijzondere druivensoort valt zoveel te vertellen dat u een hele Chardonnay themaweek kunt organiseren.


Denk hierbij vooral aan een Chardonnay wijnproeverij en aangepaste gerechten. Vaak wordt een wijn gekozen in functie van het gerecht. Waarom het tijdens deze themaweek niet eens omgekeerd aanpakken? Gerechten in functie van de Chardonnay!


Een van de lekkerste combinaties is een lichte frisse Chardonnay met langoustine of kreeft. Maar een Chardonnay kan net zo goed bij wit vlees zoals gevogelte of kip.


Ook bij asperges of lichtere kazen is Chardonnay een perfecte begeleider.


Vraag vooral uw sommelier en uw chef-kok om samen te werken. De wijnkennis van uw sommelier en de creativiteit van uw chef-kok vormen een ideale combinatie om van deze themaweek een succes te maken.


Achtergrondinformatie bij de Chardonnay


De meeste restaurantbezoekers houden wel van een lekker glaasje wijn bij hun gerechten en vaak zijn ze ook geïnteresseerd in de herkomst van hun glas wijn. Een deskundige uitleg wordt omwille van verschillende redenen vaak niet gegeven tijdens een gewoon restaurantbezoek.


Naar aanleiding van deze ‘Internationale dag van de Chardonnay’ is het zeker een goed idee om uw klanten wat meer uitleg te geven over deze bijzondere druivensoort. Veel gasten zullen dit extra woordje uitleg zeker weten te waarderen.


Chardonnay ‘high wine’


U kent vast wel een ‘high tea’: thee met lekkere hartige en zoete versnaperingen.


Wilt u origineel uit de hoek komen en daarmee de concurrentie overtroeven dan is een ‘high wine’ organiseren zeker een aanrader.


Plan uw ‘high wine’ rond borreltijd. Lekkere hapjes in combinatie met een frisse Chardonnay en de toon voor een gezellige avond is meteen gezet. Om deze high wine een extra luxueuze toets te geven kunt u hierbij ook een glaasje Champagne ‘blanc de blanc’ serveren.


Besteed vooral ook voldoende aandacht aan de temperatuur van de Chardonnay wijnen die u serveert.


Alleen bij de juiste temperatuur - niet te warm maar ook niet te fris - komt het smaakprofiel van een wijn volledig tot zijn recht. Een paar graden verschil in temperatuur kunnen een grote invloed hebben op de smaakbeleving. Een Chardonnay serveert u het best op 10°C tot 12°C.


Zorg er tijdens deze Chardonnay themaweek vooral voor dat uw sommelier op post is. U zult zijn deskundig advies zeker goed kunnen gebruiken!


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

Comments


bottom of page