top of page
  • Gino Vermeulen

20 oktober: Internationale Dag van de Chef

Elk jaar wordt op 20 oktober de Internationale Dag van de Chef gevierd.


Deze dag werd op 20 oktober 2004 door de gerenommeerde chef-kok Bill Gallagher in het leven geroepen. Het is een dag die bedoeld is om bewustzijn over gezonde voeding te creëren en het beroep van chef-kok te eren.


Bill Gallagher wordt vaak omschreven als de meest inspirerende en motiverende peetvader van alle koks. Na een succesvolle carrière als chef-kok in ‘The Dorchester’ in Londen vestigde hij zich in 1973 in Zuid-Afrika om als Food and Beverage Manager aan de slag te gaan bij Afrika’s grootste hotelketen Southern Sun.


Als gecertificeerd meester-kok van het Westminster College in Londen had hij ook een eredoctoraat in Culinaire Kunsten van de Universiteit van Johnson en Wales in Miami in de Verenigde Staten.

Hij was ook vijf jaar lang voorzitter van het bestuur van de School of Tourism and Hospitality van de Universiteit van Johannesburg.


Gallagher was 20 jaar lang voorzitter van de South African Chefs Association en werd van 1996 tot 2000 verkozen tot voorzitter van de WorldChef, een netwerk van meer dan 100 chef-kok verenigingen.


Uw chef-kok in de kijker zetten


Deze dag is de dag bij uitstek om voor uw chef-kok iets extra’s te voorzien. Een extra dagje vrij zou uw chef-kok misschien wel goed uitkomen maar dat overweegt u waarschijnlijk niet…


Wat u wel kunt doen is uw chef-kok op uw sociale mediakanalen in de kijker stellen. U post ongetwijfeld tal van foto’s van oogstrelende gerechten en van de gezellige sfeer in uw horecazaak. Waarom op deze speciale dag niet uw gasten eens een kijkje achter de schermen laten nemen?


Uw gasten laten meegenieten hoe het er in uw horecazaak in de keuken aan toegaat zullen ze vast waarderen en u eert uw chef-kok op een bijzondere manier.


Thema Internationale Dag van de Chef 2022: Growing a Healthy Future


Het thema van de Internationale Dag van de Chef dit jaar is ‘Growing a Healthy Future’ of met andere woorden: een gezonde toekomst creëren.


De consument is zich steeds meer bewust van gezonde voeding en duurzaamheid. Thuis gaan mensen in de keuken aan de slag met lokale en seizoensgebonden producten en ook bij een restaurantbezoek zetten ze deze trend graag door.


Lokale en seizoensgebonden producten zijn niet alleen gezonder – hoe minder lang het transport duurt hoe beter mineralen en vitaminen bewaard blijven – uw ecologische voetafdruk wordt er ook een stuk kleiner door.


Geef uw chef-kok op 20 oktober de vrije hand – het is tenslotte zijn dag – en laat hem creatief aan de slag gaan met lokale en seizoensgebonden producten.


Wil u in navolging van Bill Gallagher ook in uw horecazaak bewustzijn over gezonde voeding creëren dan is de Strategische planner van de chef hierbij een uitstekend hulpmiddel. Aan de hand van de uitgebreide lijst aan seizoensgebonden producten – zowel wat fruit en groenten als wat vissoorten betreft - kan uw chef-kok zijn gerechten strategisch plannen zodat u perfect aan de wensen van uw gasten tegemoet kunt komen.


Interesse in dit handige werkinstrument voor uw horecazaak? Deze is nu in voorverkoop verkrijgbaar via volgend link: https://www.ginovermeulen.be/strategische-planner-van-de-chef-2023


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.