top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

8 november: un cappuccino per favore!

Bijgewerkt op: 22 nov. 2022

Elk jaar op 8 november vieren miljoenen koffieliefhebbers een speciale dag: Cappuccino Dag.


Wilt u uw klanten laten genieten van een perfect kopje rijke espresso en gestoomde melk met een zacht laagje schuim? De hoogste tijd om u te verdiepen in de kunst van het maken van een perfecte cappuccino.


De perfecte cappuccino bevat 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 opgeschuimde melk.

Cappuccino heeft zoals elke espresso een rijke en krachtige smaak. Maar door de gestoomde melk wordt de smaak iets afgezwakt.


Het is tegenwoordig niet zo ingewikkeld om een cappuccino te maken. Met een druk op de knop van uw koffiemachine serveert u uw klanten een schuimige cappuccino. Of toch niet…


Echte barista’s maken een cappuccino met passie klaar en dat houdt veel meer in dan de koffiemachine alle werk te laten doen.

Welke koffiebonen voor de perfecte cappuccino


Koffie en melk zijn de basisingrediënten van een cappuccino. Melk is vrij zoet en dit heeft een effect op de smaak van de cappuccino. Gebruikt u een traditionele melange dan zal de smaak van de melk te hard overheersen.


Voor een perfecte cappuccino die aan de smaak van de meeste van uw gasten voldoet, is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen de juiste melange en de ideale branding van de koffiebonen.


Melange van de koffiebonen


De smaak van de koffiebonen moet voldoende sterk zijn om te voorkomen dat de smaak van de melk overheerst.


Er zijn Arabica en Robusta koffiebonen. Vaak bevat een bepaald soort koffie een blend van beide, maar soms wordt er ook voor slechts één soort koffiebonen gekozen.


Arabica koffiebonen zijn zacht en vol van smaak. Robusta bonen smaken krachtiger en bevatten meer cafeïne. Gebruikt u geen melange dan zijn Arabica koffiebonen een betere optie voor cappuccino.


Branding van de koffiebonen


De branding van de koffiebonen moet voldoende intens zijn zodat de smaak en het aroma van de koffie volledig tot hun recht komen.


Een slappe cappuccino waarbij de smaak van de melk overheerst, daar houden fervente koffieliefhebbers echt niet van.


De beste koffiebonen voor cappuccino's zijn donker gebrand – dark roasted. Bij dit brandingsproces worden koffiebonen lang gebrand op hoge temperaturen. Hierdoor wordt de smaak van de koffie minder zuur en minder zoet. Perfect dus als tegenhanger voor de natuurlijk zoete smaak van de melk.


Het beste schuimlaagje


De stevigheid van het schuim hangt af van het vetgehalte van de melk. Voor de meest fluweelzachte, rijke cappuccino gebruikt u het best volle melk.


U kunt ook magere melk gebruiken, maar dat gaat ten koste van de smeuïgheid. Schuim van magere melk is licht en schuimachtig en lost te snel op.


Met of zonder suiker?


Die hard koffiepuristen zijn absoluut tegen het toevoegen van suiker aan een cappuccino. Maar op zich is er niets mis met suiker in een cappuccino.


U wil natuurlijk tegemoetkomen aan de wensen van al uw koffieliefhebbers. Vraag daarom bij het opnemen van de bestelling of er suiker in de cappuccino mag. Dit is belangrijk omdat u de suiker op het juiste moment moet toevoegen. Het perfecte moment hiervoor is voor u de melk aan de koffie toevoegt.


Suiker toevoegen na de schuimlaag zorgt ervoor dat de suiker bovenop de schuimlaag blijft liggen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo’n probleem. Maar door de schuimlaag te mengen met de rest van de koffie verandert het mondgevoel en zelfs de smaak van de cappuccino.


Praktische tips:

  • Gebruik voor een heerlijk warme cappuccino een voorverwarmde koffiekop.

  • Stamp de gemalen koffiebonen goed aan voor u het water erdoor laat lopen.

  • Hou de doorlooptijd goed in de gaten. De ideale doorlooptijd is 25 seconden. Gaat u boven de 30 seconden dan wordt de espresso te bitter voor een cappuccino.

  • Tik enkele keren met het melkkannetje om na het opschuimen van de melk de grote schuimbellen weg te krijgen.

  • Wals de melk zodat deze een mooi en smeuïg geheel gaat vormen.

  • Voor een prachtig design begint u met de melk diep in het kopje te gieten en vanuit de diepte de melk langzaam naar boven te laten komen.

Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page