top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Al aan het aardbeienseizoen gedacht?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022

Goed nieuws voor de liefhebbers van aardbeien: het aardbeienseizoen is officieel van start gegaan.


Vroeger keken aardbeienliefhebbers reikhalzend uit naar de maanden mei en juni om te genieten van hun favoriete vrucht.


De laatste 15 jaar hebben aardbeientelers echter niet stilgezeten en slaagden ze erin om aan de hand van verschillende technieken deze passionele zoete vrucht vroeger te kunnen oogsten. Ze slaagden er meteen ook in om steeds langer aardbeien te oogsten.


Het is vooral dankzij de substraatteelt dat het aardbeienseizoen veel langer duurt. Bij substraatteelt gebruiken aardbeientelers een kunstmatige bodem.


U kent vast wel de plastic tunnels of glazen serres waar aardbeien in geteeld worden. De aardbeiplantjes groeien er in bakken, in hanggoten of op stellingen. De vruchten zijn properder dan deze die in volle grond groeien. Deze systemen zorgen er ook voor dat de aardbeien makkelijker te oogsten zijn. De rode vruchten zijn zichtbaarder en kunnen makkelijker geplukt worden.


De gemiddelde Belg eet graag aardbeien en volgens de statistieken verorbert hij maar liefst 2,2 kilo aardbeien per jaar.


Een goede reden dus om met deze rode vrucht aan de slag te gaan in uw horecazaak én deze in de kijker te stellen.

Lokale aardbeientelers


Tijdens het aardbeienseizoen wilt u als horecaondernemer uw gasten kwaliteitsvolle en verse aardbeien aanbieden. Daarom is het zeker interessant om met lokale aardbeientelers in zee te gaan.


De voordelen van lokale telers zijn talrijk:

  • U kunt besparen op transportkosten.

  • U steunt lokale bedrijven.

  • Als uw voorraad dreigt op te geraken kunt u deze snel weer aanvullen.

  • Vers geoogste aardbeien zitten nog boordevol vitamines en mineralen waaronder vitamine C en foliumzuur.

Aardbeien als ingrediënt


Aardbeien zijn de eerste fruitsoort die rijp is in de lente. Een uitgelezen kans dus voor uw chef-kok om met deze verse vrucht aan de slag te gaan.


Misschien denkt u bij de start van het aardbeienseizoen meteen aan kleurrijke desserts. Prima, uiteraard. Deze dieprode vrucht fleurt uw desserts in ‘no time’ op.


Maar met aardbeien zijn er tal van mogelijkheden om uw gasten aangenaam te verrassen.


Een aardbei smoothie bij het ontbijt kleurt niet alleen heel mooi maar u biedt uw gasten meteen ook een gezonde start van de dag aan.


Aardbeien geven een frisse toets aan maaltijdsalades op een zonnige middag of een zwoele zomeravond.


U kunt trouwens perfect aardbeien serveren bij het aperitief. Uit studies is gebleken dat aardbeien de schadelijke effecten van alcohol verminderen.


Nu we het toch over de aperitieftijd hebben: laat uw barman gerust experimenteren met aardbeien om een kleurrijke cocktail of mocktail van het huis te maken.


Vier de start van het aardbeienseizoen


Wilt u de aardbeienliefhebbers onder uw klanten aangenaam verrassen kunt u een themaweek organiseren om de start van het aardbeienseizoen te vieren.


Niet alleen volwassenen zijn dol op aardbeien, deze vruchten vallen ook bijzonder in de smaak bij kinderen.


Besteed tijdens de themaweek ook aan de jongste aardbeienliefhebbers bijzondere aandacht.


Met speciale kinderdesserts, aardbeienanimatie of een aardbeienwedstrijd op kindermaat zullen gezinnen maar al te graag de start van het aardbeienseizoen in uw horecazaak komen vieren.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

Comments


bottom of page