top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Heeft u al een actieplan voor een eventuele lockdown light?

Op 26 november kwam het overlegcomité nog maar eens samen om te graaien in de grabbelton met nieuwe regels. En ja hoor: de horeca viel weer in de prijzen.


Wat leverde de trekking van 26 november op?


Een reeks bijkomende maatregelen die al meteen vanaf zaterdag 27 november van kracht gingen voor een termijn van drie weken.

Nieuwe beperkende maatregelen vanaf 27 november


Wat betreft de horeca zijn nu volgende beperkende maatregelen van kracht:

  • De openingsuren van elke horecazaak worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur ’s avonds.

  • Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.

  • Er mogen maximaal 6 personen aan een tafel plaatsnemen (een uitzondering geldt als het om een gezin van meer dan 6 personen gaat).

  • Discotheken en dancings moeten 3 weken dicht.

  • Huwelijksfeesten en koffietafels mogen georganiseerd worden met een Covid Safe Ticket vanaf 50 personen binnen.

Op woensdag 15 december wordt de doeltreffendheid van deze nieuwe maatregelen geëvalueerd.


Dit betekent meteen ook dat het met deze maatregelen verschillende kanten op kan gaan.


Welke kant zal het opgaan?


Ofwel zijn deze nieuwe maatregelen inderdaad efficiënt, daalt het aantal coronabesmettingen en kunnen de eindejaarsfeesten nog enigszins gered worden.


Ofwel blijken deze nieuwe maatregelen niet voldoende, blijft het aantal coronabesmettingen op hetzelfde peil of nemen de coronabesmettingen toe en komt er na 15 december een lockdown light.


Met andere woorden: het blijft koffiedik kijken hoe we de eindejaarsfeesten kunnen of mogen vieren.


Dat onze samenleving de zorg en levens moet redden daar valt niet over te twisten. Maar volgens Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, moet er ook gedacht worden aan de levenswerken van de horecaondernemers.


Een actieplan opstellen in deze onzekere tijden is een onzekere zaak. Net daarom is het belangrijk dat u als horecaondernemer vooruit blijft kijken.


Een actieplan voorbereiden


Voor uw klanten


Als horecaondernemer vraagt u zich ongetwijfeld af hoe u de eindejaarsfeesten in hemelsnaam georganiseerd moet krijgen als u helemaal niet weet wat er verwacht kan worden. Ook uw klanten zitten met deze onzekerheid.


Het is dan ook de hoogste tijd om na te denken over oplossingen en alternatieven voor wanneer er daadwerkelijk een lockdown light wordt doorgevoerd. Want we moeten de realiteit onder ogen durven zien: helpen de huidige maatregelen niet dan volgt hoogstwaarschijnlijk een lockdown light waarbij de horeca nog maar eens het hardst zal getroffen worden.


Het opnieuw organiseren van afhaal- en bezorggerechten voor de eindejaarsfeesten kan een oplossing bieden. En als deze lockdown light er daadwerkelijk komt zal dit jammer genoeg waarschijnlijk ook de enige oplossing zijn.


Laat uw klanten tijdig weten dat u bij een volledige sluiting van de horeca klaar bent om alternatieven aan te bieden zodat ze ook thuis kunnen genieten van uw feestgerechten.


Duidelijke communicatie over uw plannen betekent een pluspunt voor beide partijen.


Voor uw personeel


Denk in deze onzekere tijden ook aan uw personeel.


Het zal moeilijk zijn om in te schatten hoeveel en welke medewerkers er stand-by zullen moeten zijn.


Waar u ook rekening zult moeten mee houden zijn de verlofdagen die uw medewerkers in 2021 nog moeten opnemen.


Gezien iedereen deze op hetzelfde tijdstip moet opnemen zal dit voor extra druk zorgen in de bezetting. Vooral voor horecazaken zonder sluitingsdag kan dit problemen opleveren.


Wat kan hiervoor een oplossing zijn?


Voor medewerkers die vijf dagen op zeven werken kunt u een van deze twee vrij dagen invullen als betaald verlof zodanig dat deze dagen niet verloren gaan. Zo kunnen uw medewerkers deze opnemen in 2022.


Voor uw concept


Het is u nu vast wel al duidelijk dat het een groot vraagteken blijft hoe de eindejaarsfeesten er zullen aan toe gaan.


Wat weten we vandaag zeker?

  • De horeca moet dicht om 23 uur.

  • Afstandregels gelden nog steeds en ook mondmaskerplicht voor uw personeel en rondwandelende klanten.

  • Er moet aan tafel geconsumeerd worden dus wordt de toog weer verboden terrein.

  • Er mogen maximaal 6 personen aan tafel zitten.

Misschien tijd om eens na te denken over een nieuw concept: een formule waarbij een all-in prijs bepaald wordt: menu en dranken in een pakket aanbieden zodat u van een zekere omzet verzekerd blijft en uw kosten beter onder controle kunt houden.


Een ander voordeel van dergelijke formule is dat deze ook voordelen biedt qua voorbereiding en de mise en place. U kunt hiervoor minder medewerkers inschakelen en een deel van uw personeel op economische werkloosheid plaatsen. Ook dat zal kostenbesparend werken.


U kunt rekenen op mijn steun


Als horecaconsultant is het mijn taak om u in deze moeilijke, onzekere en chaotische tijden te blijven steunen. En deze taak neem ik maar al te graag op mij.


Daarom heb ik een overzicht gemaakt van hoe u in coronatijden het beste van uzelf kunt blijven geven. U kunt dit document downloaden via mijn website https://www.ginovermeulen.be/downloads.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

Comments


bottom of page