top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Het nieuwe jaar indansen met een mondmasker…

Door de steeds stijgende coronacijfers heeft het Overlegcomité op 18 november nieuwe maatregelen genomen. Deze gingen in op zaterdag 20 november en zouden gelden tot 28 januari 2022. Uiteraard vinden we het allemaal belangrijk om de vierde golf in te dijken. Maar nog maar eens zijn de regels voor een horecabezoek strenger geworden.


Wat speelt er bij u?


Teleurstelling omdat de horeca nog maar eens geviseerd wordt of gelatenheid omdat u eigenlijk toch al verwachtte dat de horeca weer getroffen zou worden?


Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, is vooral ontgoocheld en spreekt van een spijtige stap terug.


Welke maatregelen gingen er vanaf zaterdag 20 november wat betreft de horeca nu precies van start?

Laten we beginnen met een klein beetje goed nieuws. Ondanks het feit dat er een vast sluitingsuur op tafel lag heeft het Overlegcomité hierover niets beslist.


Tot nu toe mag er in de feestelijke decembermaand dus gefeest en gedanst worden. Al zal het feestgedruis er dit jaar enigszins anders uitzien. Uw klanten zullen naast een feestelijke outfit ook een feestelijk mondmasker moeten opzetten…


Mondmaskerplicht


Het Overlegcomité heeft beslist dat er een mondmasker moet gedragen worden in volgende locaties:

  • Inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend.

  • Evenementen – zowel indoor als outdoor – ongeacht de grootte van het evenement.

Ook kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar moeten een mondmasker dragen.


Uw klanten mogen hun mondmasker enkel occasioneel afzetten om zittend te eten en te drinken. Gelukkig maar …


Een mondmasker blijft verplicht voor uw medewerkers.


Het Covid Safe Ticket + mondmasker


Tot voor zaterdag 20 november was het voorleggen van een Covid Safe Ticket voldoende om een horecazaak te betreden.


Dit Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat.


Vanaf 20 november moet zowel een Covid Safe Ticket voorgelegd worden én een mondmasker gedragen worden als klanten uw horecazaak wil bezoeken.


Daarnaast is de combinatie Covid Safe Ticket en mondmasker ook verplicht voor publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten.


Covid Safe Ticket + mondmasker of zelftest


Wat betreft het nachtleven nam het Overlegcomité een wat onduidelijk beslissing.


In discotheken blijft het Covid Safe Ticket verplicht maar deze moet gecombineerd worden met óf een mondmasker óf een zelftest.


Discotheken die geen mondmaskerplicht willen toepassen zullen dus een systeem moeten uitdokteren om klanten ter plaatse een zelftest te laten uitvoeren. U kunt zich vast wel voorstellen welke ingewikkelde logistieke organisatie dit met zich mee zal brengen.


Danscafés daarentegen vallen onder de algemene horecaregels: het mondmasker mag alleen uit als de klanten zitten of eten. Wordt er een dansje geplaatst dan moet het mondmasker op.


De feestdagen in de horeca zullen ongetwijfeld te lijden krijgen onder deze nieuwe maatregelen. Zoals het er nu voorstaat zal er van een sociale beleving tijdens de feestdagen immers helemaal geen sprake zijn…


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page