• Gino Vermeulen

Hoe positief en creatief blijven met nieuwe coronamaatregelen?

Al een tijdje voel ik mij als de dirigent van het orkest op de Titanic. Ik probeer het positivisme erin te houden, maar in deze tijden is het niet makkelijk. En de nieuwe maatregelen hebben dit gevoel nog maar eens versterkt. De horeca probeert het hoofd boven water te houden, maar makkelijk is het zeker niet.


Vanaf vrijdag 9 oktober zijn er nog maar eens nieuwe maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Helaas wordt de horeca door deze maatregelen weer heel hard getroffen.

Restaurants


Een kleine positieve noot: voor restaurants werden geen bijkomende maatregelen opgelegd. Restaurants en feestzalen mogen nog altijd openblijven tot 1 uur ’s nachts en er zijn nog altijd maximaal 10 personen per tafel toegelaten. Tot zover het kleine beetje goed nieuws.


Cafés en drinkgelegenheden


Voor cafés en drankgelegenheden is er minder goed nieuws.


In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd opdracht gegeven om alle cafés, bars, koffiezaken en feestzalen voor een maand te sluiten. Ik zal zeker niet ontkennen dat in het Brusselse de coronasituatie zeer ernstig is. Of deze ernstige situatie daadwerkelijk veroorzaakt wordt door cafébezoek daar bestaat heel wat discussie over. Maar... de beslissing is genomen en deze komt bij de café-uitbaters in het Brusselse hard aan.


Ook in de rest van het land zijn er weer strengere maatregelen van kracht voor cafés en drinkgelegenheden.

  • Cafés, kantines en andere drinkgelegenheden moeten verplicht om 23 uur sluiten.

  • In cafés, kantines en andere drinkgelegenheden zijn maximaal 4 personen per tafel toegelaten, tenzij het gaat om gezinsleden die onder één dak wonen.

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, heeft beloofd om er bij de overheid op aan te dringen extra steun te krijgen voor de bijna 10.000 Vlaamse café- en drinkgelegenheden. De situatie is ernstig, dit kunnen we niet ontkennen. Hij doet dan ook een oproep aan klanten om de bubbels en de regels te respecteren.


Persoonlijk wil ik u er u als horeca-uitbater ook nog eens op wijzen om heel consequent de nieuwe regels te volgen. Doen we dit niet dan komt niet alleen de gezondheid van klanten en medewerkers in gevaar, maar ook de toekomst van de horeca.


Blijf creatief


Of we het nu leuk vinden of niet, we zullen - omwille van ieders gezondheid en de horecasector in het algemeen - met de nieuwe regels moeten leven. Ik doe een warme oproep om niet bij de pakken te blijven zitten en nog steeds pro-actief te handelen. In deze tijden hoort daar wat creativiteit bij. Ik geef u hierbij dan ook graag enkele tips om deze periode zo goed mogelijk te door te komen.


Vroeger sluiten = vroeger openen


Nu uw café om 23 uur moet sluiten, doe uw zaak dan gewoon wat vroeger open. Uw medewerkers kunnen hun voorziene uren werken en uw klanten kunnen nog even lang terecht in uw café.


Misschien stellen uw klanten het wel op prijs om wat vroeger te kunnen genieten van hun kopje koffie. Maak er gerust een soort mini-ontbijt van. Geef uw klanten de keuze uit een koffiekoek, een plakje cake of een muffin als ontbijt.


Een uitgebreid aperitief voor uw klanten uit lunchen gaan is ook een optie. Vergeet hierbij vooral niet aan upselling en cross selling te doen. Wat is er heerlijker dan een uitgebreid aperitief met een kleine hap erbij.


Denk ook aan het vieruurtje. Een kop koffie, een kopje thee of een dampende warme chocolademelk valt altijd in de smaak, zeker met iets extra’s erbij.

In uw café of drinkgelegenheid deze extra’s aanbieden vraagt vrijwel geen extra investeringen, maar u kunt er wel extra inkomsten door genereren.


Werk samen met andere zaken


De horeca is niet de enige sector die zucht onder de coronacrisis. Ik ben ervan overtuigd dat ook heel wat andere zaken bij u in de buurt het moeilijk hebben. Een samenwerking aangaan met andere zaken in de buurt kan jullie beiden voordeel opleveren.


Zo kan een samenwerking met een naburige kledingzaak heel interessant zijn. Uit shoppen gaan wordt veel leuker als men in een naburig café kan nagenieten van een drankje met extra korting. De kledingzaak kan bij aankoop een voucher geven voor uw café en vice versa. Klanten tevreden, de kledingzaak tevreden en u als horeca-uitbater tevreden.


Extra sfeer op een winterterras


Denk ook aan uw winterterras. Maximaal 4 personen aan een tafel vraagt meer ruimte. Dit kunt u oplossen door het buiten net zo gezellig te maken als binnen. Bovendien is het nog maar de vraag of kerstmarkten dit jaar zullen mogen doorgaan. Zie dit als een unieke kans voor uw café. Als mensen de kerstsfeer niet op een kerstmarkt kunnen opsnuiven, dan kunnen ze dit wel doen op uw winterterras.


Ik hoop dat ik u met deze 3 eenvoudige tips toch een positieve noot heb kunnen brengen en u tot actie heb aangezet. Om af te sluiten zou ik willen eindigen met de woorden van Horeca Vlaanderen: ‘De strijd tegen COVID-19 is nog niet gestreden. De strijd voor onze horecasector ook niet’.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief of neem vrijblijvend contact met mij op.


Blijf als horecaondernemer vooral niet bij de pakken zitten. De steunmaatregelen van de overheid kunnen u wat helpen om deze bittere pil te slikken. Wilt u hierover meer informatie? Dan verwijs ik u graag naar mijn Facebookpagina Horeca na CORONA. Heeft u praktische vragen over de steunmaatregelen van de overheid, aarzel dan vooral niet om met mij persoonlijk contact op te nemen.