top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Mei: Maand van de lokale voeding

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022

Mei is uitgeroepen tot ‘Maand van de lokale voeding’.


Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) daagt iedereen in deze maand uit om zoveel mogelijk lokaal te eten en zo de Belgische producenten te steunen.


'Lekker van bij ons' is dan ook een prachtig initiatief voor u als horecaondernemer om zoveel mogelijk lokale producten op uw menukaart te zetten.


Kiezen voor lokale seizoensproducten is altijd een slimme keuze en hier zijn verschillende redenen voor.

Beter voor het milieu


De consument is steeds bewuster met gezondheid en duurzaamheid bezig. Lokale producten komen tegemoet aan deze eisen.


Kiezen voor lokale producenten betekent dat er een veel kortere weg moet afgelegd worden voor de producten in uw keuken terechtkomen. Dit is niet alleen veel goedkoper, maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot.


Wist u bijvoorbeeld dat 1 kg tropische bananen alleen al 0,9 kg CO2 uitstoten. Een smoothie van lokale aardbeien is net zo lekker en gezond en ook nog eens beter voor het milieu.


Bij de aankoop van lokale producten komt vaak veel minder verpakking kijken. Lokale producten moeten immers minder beschermd worden dan producten die een lange weg afleggen. De lokale boer kan de producten in uw horecazaak afleveren en de kratten de volgende keer weer gebruiken.


Steun aan lokale producenten


Een beetje solidariteit is in moeilijke tijden altijd op zijn plaats.


Lokaal kopen betekent ook dat u producenten uit uw eigen omgeving en de lokale economie steunt. Op hun beurt kunnen deze ook uw horecazaak bij hun andere klanten aanbevelen.


Kwaliteitsproducten


Met lokale seizoensgebonden producten haalt u topkwaliteit in huis. U kunt uw gasten smaakvollere, gezondere en gevarieerdere gerechten aanbieden.


De producten worden namelijk in ideale omstandigheden geteeld. Ze hoeven niet vroeger geoogst of geplukt te worden omdat ze nog een lange reis moeten afleggen en hebben dus meer smaak.


Vitamines en mineralen blijven behouden waardoor u uw klanten gezonde gerechten kunt aanbieden. Bovendien worden Belgische producten altijd streng gecontroleerd doorheen de hele keten.


Goedkoper


Benzine- en gasprijzen swingen vandaag de dag de pan uit en dat wordt doorgerekend in de transportkosten. Deze transportkosten liggen voor lokale producten een stuk lager. Bovendien moet er ook geen rekening gehouden worden met eventuele importkosten.


En dan is er nog het feit dat het aanbod van seizoensgebonden producten in een bepaalde periode groter is. Een logisch gevolg hiervan is dat de kostprijs lager is.


Sharing is caring


Laat vooral op uw socialemediakanalen weten dat uw horecazaak mee doet aan de actie ‘Mei: Maand van de lokale voeding’. Stel uw streekgebonden gerechten extra in de kijker zodat uw gasten zich kunnen verheugen op gezonde gerechten van eigen bodem.


Uiteraard hoeft u zich niet te beperken tot mei om streekgebonden gerechten en seizoensgerechten op uw menukaart te zetten. Als u deze trend ook de rest van het jaar doorzet dan zullen uw gasten deze inspanningen zeker weten te waarderen.


Op zoek naar meer informatie over ‘Lekker van bij ons’? Bezoek dan zeker de website van de VLAM.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page