top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Moederdag al voorbereid?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022

Op Moederdag geven gasten meer dan drie keer zoveel uit aan een restaurantbezoek dan aan enig ander cadeau of activiteit. Niet alleen een hoogdag voor moeders dus maar ook voor de horeca! En dat is voor u als horecaondernemer natuurlijk goed nieuws.


Dit betekent echter niet dat u zomaar moet zitten wachten tot gezinnen uw horecazaak op Moederdag komen bezoeken.


Stelt u uw horecazaak niet in de kijker of kondigt u geen speciale acties aan voor Moederdag dan zullen klanten kiezen voor de concurrentie die dit wel doet.


Hierbij graag enkele tips om een succes te maken van Moederdag:

Alle hens aan dek


U wil op deze speciale dag uiteraard uw klanten (en vooral de moeders) een perfecte dienstverlening bieden. Plan dan ook uw zaalmedewerkers zo efficiënt mogelijk in op deze dag.


Zorg voor voldoende personeel voor het verwelkomen van uw gasten. De verwelkoming op deze dag mag wel iets speciaals uitstralen.


Net zo belangrijk is dat in de keuken alles vlot verloopt dus ook daar: alle hens aan dek!


Een goede personeelsbezetting van uw zaak stroomlijnt elk proces en zorgt voor een aangenamere ervaring voor alle gasten.


Maak optimaal gebruik van uw ruimte


Benut overtollige ruimte in de zaal of op het terras van uw zaak door extra tafels en stoelen neer te zetten voor Moederdag. Richt deze ruimtes zo in dat u meer reservaties kunt aannemen zonder afbreuk te doen aan het comfort van uw gasten.


Vermijd om tafels te dicht bij elkaar te zetten. Dit is niet aangenaam voor uw klanten maar ook uw medewerkers kunnen hier tijdens de bediening door gehinderd worden.


Speciale Moederdagmenu’s


Nu al een speciale Moederdagmenu’s samenstellen zal de organisatie van deze dag alleen maar ten goede komen. U kunt alvast uitkijken naar bepaalde ingrediënten en u kunt zich een beter beeld vormen van het financiële plaatje van uw Moederdagmenu’s.


Een ander voordeel van vaste menu’s is dat uw chef-kok minder verschillende gerechten moet klaarmaken zodat in de keuken alles vlotter verloopt op de dag zelf.


Vaste menu’s bieden ook uw klanten eenvoudiger opties om uit te kiezen en maakt voor grote gezinnen het afrekenen een stuk makkelijker.


Rondje van het huis voor de mama


Een gratis maaltijd voor de eregast is financieel niet haalbaar. Dat hoeft ook niet want op deze speciale dag trakteren vaderlief en de kinderen mama maar al te graag op iets speciaals.


Wat u wel kunt doen is moeders een gratis aperitief of huisgemaakt dessert aanbieden. Zoals elk jaar valt Moederdag tijdens het aardbeienseizoen dus mogelijkheden zat voor een verfrissend en kleurrijk dessert.


Klassiekers en nieuwe trends


Een brunch is al jaren populair op Moederdag. Deze combinatie van ontbijt en lunch valt niet alleen bij moeders maar net zo goed bij kinderen in de smaak. Open uw horecazaak vroeger dan normaal zodat ook vroege vogels van deze formule kunnen genieten.


De laatste jaren neemt de populariteit van een afternoon of high tea in populariteit toe. U kunt dit op Moederdag zelf organiseren maar net zo goed de dag voor Moederdag. Zo kunnen gezinnen op Moederdag zelf andere activiteiten organiseren of bij grootmoeders op bezoek gaan.


Uiteraard blijft ook een diner populair op Moederdag. Voor gezinnen met wat oudere kinderen kunt u een late night diner organiseren. Misschien gaan tieners daarna met het hele gezin nog op stap zodat mama zich eens goed kan uitleven op deze speciale dag.


Maak van Moederdag een heus evenement


Deze speciale dag verdient memorabele feestelijkheden.


U kunt van deze feestdag een onvergetelijke dag voor het hele gezin maken. Want wat maakt een moeder blijer dan de gelukkige gezichten van haar kinderen.


Besteed voldoende aandacht aan familiale activiteiten: spelletjes die met het hele gezin kunnen gespeeld worden, kindergrime, wedstrijden, een tombola, … het zijn maar enkele ideeën.


Laat de mama’s niet zonder een geschenkje vertrekken


Een bloemetje, chocolaatjes of waarom geen eenvoudig geschenkje zoals een flesje lotion of een herbruikbaar draagtasje met het logo van uw horecazaak. Alle moeders tevreden en extra promotie voor uw zaak!


‘Spread the word’


Welke activiteiten u ook organiseert op Moederdag of tijdens het Moederdagweekend, zorg ervoor dat uw vaste klanten en potentiële nieuwe klanten hiervan op de hoogte zijn.


Kondig uw activiteiten ruim op voorhand aan op uw sociale mediakanalen en vermeld erbij dat de plaatsen beperkt zijn. Zo krijgt u vast op tijd reserveringen binnen zodat u deze speciale dagen efficiënt kunt organiseren.


Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden via mail of andere online kanalen gereserveerd of gerechten besteld. Maak gebruik van alle informatie in uw klantenbestand! Stuur gerichte promotie naar alle gezinnen om deze speciale dag in de kijker te stellen en moedig uw klanten aan tijdig te reserveren.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

Comentarios


bottom of page