top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Tips om de uitgaven van uw restaurant in de hand te houden

Vrijwel elke horecazaak is heel creatief uit de hoek moeten komen om het hoofd boven water te houden in de afgelopen jaren. Dat is ongetwijfeld nog steeds zo, en met algemeen stijgende kosten is het in de hand houden van uitgaven misschien nog wel veel belangrijker dan voorheen.


In dit artikel geef ik u graag 5 tips om uw uitgaven onder controle te houden.

1. Hou uw inventaris goed bij


Een van de belangrijkste redenen waarom u uw uitgaven niet onder controle kunt houden is het ontbreken van een duidelijk zicht op uw inventaris.


U moet precies weten welke producten er binnenkomen en wat er in welke hoeveelheid buitengaat.


Ga elke dag op hetzelfde tijdstip na hoe uw inventaris ervoor staat. Dit is een goede gewoonte omdat u hierbij alles per dag consequent bijhoudt.


Door uw inventaris te beheren en bij te houden weet u te allen tijde precies met welke uitgaven u rekening moet houden. Een ander groot voordeel is dat u perfect uw voedselkostenpercentage kunt berekenen en zo uw uitgaven kunt beperken.


2. Voorkom verspilling


Een andere slimme zakelijke beslissing is om de verspilling van uw horecazaak te verminderen.

Let vooral op de grootte van uw porties en op de rotatie van uw producten. De meeste consumenten hebben helemaal geen behoefte aan overvolle borden en rotatie van ingrediënten voorkomt dat u producten moet weggooien.


Denk ook aan uw apparatuur als het gaat om afval. Wees proactief in het onderhouden en schoonhouden van apparatuur zodat u geen geld hoeft uit te geven aan reparatie of vervanging.


3. Herbekijk uw menukaart


U hebt vast gerechten op uw menukaart staan die niet zo vaak besteld worden.


Overweeg om deze niet-populaire gerechten te schrappen, vooral als de kostprijs van deze gerechten vrij hoog ligt.


Heeft u populaire gerechten op uw menukaart staan maar is de kostprijs van deze gerechten vrij duur dan kunt u overwegen om de prijs van deze gerechten aan te passen. Een andere mogelijkheid is uw chef-kok laten experimenteren met goedkopere maar even kwaliteitsvolle ingrediënten.


Zoek manieren om uw populaire gerechten en gerechten met een hoge winstmarge te promoten.


4. Besteed voldoende aandacht aan personeelskosten


Een andere grote aanslag op uw budget zijn de personeelskosten.


Ga zo goed mogelijk na hoeveel tafels u de laatste tijd gemiddeld elke avond hebt geserveerd. Maak ook een plan voor het aantal gasten en tafels die u de komende dagen en weken verwacht.


Maak een plan voor wie er in elke shift werkt. U wil geen heel team met nieuwelingen want deze zullen langzamer en minder efficiënt werken. Zorg voor een mix van ervaren personeel en nieuwkomers. Op deze manier kunt u de hele organisatie met gemak aan zonder overbezet te zijn.


Heeft u op rustige avonden te veel medewerkers in uw zaak, overweeg dan eens om deze iets extra’s te geven om naar huis te gaan. Zo gaan uw medewerkers niet met lege handen naar huis, maar betaalt u ze ook niet om een hele avond te blijven.


5. Denk aan uw energiefactuur


Een winterterras is leuk voor uw klanten en interessant voor u als horeca-uitbater. Terrasverwarmers slurpen echter energie of het nu heaters op gas of elektriciteit zijn.


Een mogelijke oplossing is om te werken met terrasverwarming die werkt op basis van bewegingssensoren. Zo zorgt u ervoor dat de heater alleen brandt als er ook daadwerkelijk gasten op uw terras zitten en wordt er dus geen onnodige energie verbruikt.


In een eerdere blog had ik het ook al over verwarmde terraskussens. Deze zijn niet goedkoop in aankoop maar leveren doeltreffende warmte waardoor u kunt besparen op uw energiefactuur.


Ook het vervangen van bestaande verlichting door ledverlichting is een goede investering. Ga je meteen ook voor verlichtingssensoren dan kunt u nog meer energie besparen. Er zijn immers veel ruimtes waar het licht constant brandt terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Denk maar aan personeelsruimtes, toiletten of voorraadkamers.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page