top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Uw personeel is het uithangbord van uw zaak

Hoe vindt u personeel en bovenal hoe vindt u het juiste personeel?


We geven u zes handige tips die hierbij kunnen helpen.


Eerst en vooral: Zoek het niet te ver. U wilt personeel dat bij u en uw zaak past en die zijn vaak dichterbij dan u denkt.


1. Gebruik uw horecazaak

Hang uw vacature op, zowel binnen als buiten. Het is een minimale moeite en dagelijks komt er heel wat volk in en voorbij uw zaak. De mensen die u dan contacteren hebben meestal al affiniteit met de plek.


2. Vraag aan uw personeel of zij u kunnen helpen

Uw personeel weet wat uw wensen en verwachtingen zijn en wie aan deze wensen en verwachtingen zal voldoen. Daarbovenop geeft u ze medezeggenschap en dat geeft iedereen altijd een fijn gevoel. Als u uw medewerkers kent of u kent ze via-via zullen zij meestal beter presteren én ze blijven vaak ook langer in dienst. Een win-win situatie dus.


3. Schakel uw vaste klanten in

Uw vaste klanten weten als geen ander de sfeer in de zaal en door wie ze bedient willen worden. Mond tot mondreclame is al een eeuwenoude methode maar daarom niet minder effectief. Vraag uw vaste klanten om mee een oogje in het zeil te houden.


4. Plaats een vacature op uw site en sociale media

Door sociale media (Facebook, Instagram,…) te gebruiken bereikt u snel een hele hoop mensen met een paar klikjes. U zorgt ervoor dat uw vaste klanten, personeel, familie,… de post liken en delen. Zo maakt u niet enkel reclame voor uw vacature maar is uw zaak ook zichtbaar voor vele toekomstige klanten.


5. Stage plek

Breng scholen met horeca-opleidingen en vakopleidingen in de buurt op de hoogte. U kan ze een stage aanbieden en een werkplek in de toekomst. Maak ze attent op mogelijke doorgroeimogelijkheden.


6. Online vacaturebanken

U kunt ook altijd gebruik maken van online vacaturebanken (zoals indeed, jobat, jobkitchen,…).



Gebruik een goede en originele vacaturetekst


Schrijf een tekst die makkelijk leest en zin geeft om bij u te komen werken. Uw vacaturetekst kan er naast alle andere vacatures uitspringen door na te denken over originaliteit, persoonlijkheid en speelsheid in typografie en inhoud.


Wat maakt uw bedrijf aantrekkelijk? Voor u aan de vacaturetekst begint is het belangrijk om over enkele dingen goed na te denken:


Over het geschikte profiel:

Wat zoekt u in een werknemer? Bijvoorbeeld: Ervaring, persoonlijkheid, flexibiliteit en/of andere vereisten


Over wat u hen aanbiedt:

Wat kunnen kandidaten van u verwachten? Wat maakt u een aantrekkelijke werkgever? Bijvoorbeeld: We geven een correcte vergoeding, het is een fijne werkplek, u komt terecht in een hecht team, welke extralegale voordelen biedt u aan, …


Hoe omschrijft u de sfeer van uw zaak? Wat vindt u belangrijk in uw zaak? Wat maakt uw zaak speciaal? Bijvoorbeeld: Het is een geoliede machine, we maken gebruik van lokale en verse producten, …


Vervolgens is het van belang zo spoedig en correct mogelijk te antwoorden op applicaties. Ontvang de kandidaten in uw zaak, biedt ze een drankje aan en bereidt goede en duidelijke vragen voor. Wees eerlijk over uw verwachtingen en vraag naar de verwachtingen die zij hebben. Zo krijgt u een beeld van uw toekomstige werknemer en zij van u.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op

bottom of page