top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Vlaams beschermingsmechanisme 10

Nog tot dinsdag 16 november om 20.00 uur kunt u het Vlaams beschermingsmechanisme 10 aanvragen.


Het Vlaams beschermingsmechanisme 10 is de Vlaamse premie om uw omzetverlies ingevolge de maatregelen van het overlegcomité van 28 oktober 2020 inzake het coronavirus, te compenseren.


Niet iedereen echter kan van deze premie genieten.


Deze is vooral toegespitst op sectoren die het zwaarst werden getroffen door deze coronacrisis zoals dus de horeca.

Wie kan deze steunmaatregel aanvragen?


Als uw zaak tot een van de volgende categorieën behoort kunt u in aanmerking komen voor deze steunmaatregel.

  • Discotheken en dancings: een uitgaansgelegenheid die bestaat uit een of meerdere zalen waar hoofdzakelijk gedanst wordt op muziek en die in de subsidieperiode verplicht gesloten is ten gevolge van de coronavirusmaatregelen.

  • Feestzalen: een ruimte in een gebouw of aangelanden ervan, die tegen betaling ter beschikking wordt gesteld aan klanten voor het organiseren van feesten en waar hoofdzakelijk dranken en spijzen worden geleverd.

  • Hotels: exploitatie van een toeristische verblijfsaccommodatie die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden voor hotel van Toerisme Vlaanderen.

  • Eventbedrijven: onderneming waarvan de hoofdactiviteit in de referentieperiode bestaat in het organiseren van events, feesten en voorstellingen of op contractuele basis de toelevering verzekeren van goederen of diensten aan deze organisatoren.

  • Reisbureaus.

  • Personenvervoer via autocars.

Wanneer kunt u deze steunmaatregel aanvragen?


Als uw onderneming voldoet aan bovenstaande voorwaarden en ten gevolge van de exploitatiebeperkingen door de coronamaatregelen in de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021 een omzetdaling van minstens 60% gekend heeft, kunt u deze steunmaatregel aanvragen.


Wat houdt de steunmaatregel in?


De premie bedraagt 10% van de omzet (exclusief btw) die uw zaak in de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 september 2021 heeft gerealiseerd.


De maximale steun voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021 bedraagt:

  • € 22.500 voor ondernemingen met een RSZ-tewerkstelling tot en met 9 werknemers

  • € 45.000 voor ondernemingen met een RSZ-tewerkstelling vanaf 10 tot 49 werknemers

  • € 120.000 voor ondernemingen met een RSZ-tewerkstelling van 50 werknemers of meer

Er wordt voor deze periode geen minimumbedrag voorzien. Er wordt enkel steun toegekend op de werkelijk gerealiseerde omzet in de referteperiode.


Belangrijke bijkomende voorwaarde voor deze steunmaatregel


Met uitzondering van de ondernemingen die hun zaak verplicht moesten sluiten ingevolge de maatregelen van het Overlegcomité van 28 oktober en van de ondernemingen die binnen de periode van omzetdaling gesloten waren wegens de normale jaarlijkse verlofperiode, moeten ondernemingen open zijn om deze steun te kunnen genieten.


Waar kunt u deze steunmaatregel aanvragen?


Deze steunmaatregel kunt u online aanvragen op de website van het VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) via deze link: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/vlaams-beschermingsmechanisme-10.


Nog enkele praktische tips:


Houd volgende documenten zeker bij de hand als u deze steunmaatregel wil aanvragen:

  • Uw omzetcijfer zonder btw van de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 september 2019. De steun wordt immers berekend op dit omzetcijfer.

  • Uw omzetcijfer zonder btw van de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021.

  • Daarnaast zult u ook het omzetcijfer volgens de btw-aangifte van het derde kwartaal 2019 en het omzetcijfer volgens de btw-aangifte van het derde kwartaal 2021 moeten invullen.

  • Bent u een starter, neem er dan zeker uw financieel plan bij.

  • Beschikt u over een verplicht geregistreerd kassasysteem - de zogenaamde witte kassa - neem er dan ook het registratienummer van uw witte kassa bij.

Hulp nodig met het aanvragen van deze steunmaatregel?


Heeft u moeite om deze steunmaatregel zelf aan te vragen? Geraakt u niet wijs uit alle documenten die u bij de hand moet hebben? Weet u niet zeker of u wel in aanmerking komt voor deze steunmaatregel? Neem gerust contact op met mij. Ik help u graag verder.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page