top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Weer wat vrijer ademen in de horeca

Op 28 januari werd de langverwachte coronabarometer ingevoerd. De bedoeling was om de coronamaatregelen meer voorspelbaar en transparanter te maken.


Deze barometer heeft 3 kleuren (rood, oranje en geel) en startte op rood.


Voor de horeca betekende dit dat het Covid Safe Ticket verplicht bleef en dat ook het sluitingsuur van middernacht gehandhaafd bleef. Maximaal 6 personen mochten aan een tafel zitten en het dragen van een mondmasker was verplicht bij het betreden en bij verplaatsingen in de horecazaak.


Vrijdag 11 februari werd de coronabarometer herbekeken. Het overlegcomité besliste dat vanaf 18 februari de beslissende pijl zal terechtkomende in het oranje gebied.

Positieve gevolgen voor de horeca


De gevolgen van deze kleurwijziging zijn voor de horeca niet mis: gasten kunnen letterlijk weer wat vrijer ademen op café en restaurant want de mondmaskerplicht bij verplaatsingen wordt afgeschaft. Uw medewerkers moeten echter wel nog altijd een masker dragen.


Genieten van een horecabezoek kan vanaf 18 februari ook weer tot in de late (of vroege) uurtjes. Het sluitingsuur wordt namelijk helemaal afgeschaft.


Nog meer goed nieuws voor uw gasten want deze kunnen weer een gezellig praatje maken aan de toog en ook rechtstaand consumeren is weer toegestaan. Ook aan de tafels wordt het weer wat gezelliger want er zijn geen beperkingen meer op vlak van het aantal personen aan tafel.


Uw klanten moeten bij het betreden van uw horecazaak echter wel nog altijd een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen.


Ook de dansbenen mogen weer losgegooid worden: discotheken en dancings mogen opnieuw de deuren openen, weliswaar met tot 70% van de maximale capaciteit.


Deze beslissingen moeten wel nog in het Belgisch Staatsblad verschijnen. Als hierover aanvullende concretere bepalingen of details bekend zijn laat ik u dit zeker weten.


Vlaams Beschermingsmechanisme


Ondertussen is er ook over het Vlaams Beschermingsmechanisme meer bekend.


De Vlaamse Regering heeft beslist het Vlaams Beschermingsmechanisme te verlengen tot eind maart 2022. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019.


Wat moet u aantonen voor het Vlaams Beschermingsmechanisme 11?


Een omzetdaling van minstens 60% in de periode van 20 november 2021 tot en met 31 december 2021 én een omzetdaling van minstens 30% in de periode van 1 oktober 2021 tot en met december 2021 (het volledige vierde kwartaal van 2021 dus).


Als uw zaak verplicht gesloten werd door de maatregelen van de overheid moet u geen omzetdaling aantonen.


Uitzonderingen die horeca gerelateerd zijn:

  • Discotheken of dancings

  • Binnenspeeltuinen

  • Event-of cultuurzalen

  • Recreatieve ruimtes

Een aanvraag voor het Vlaams Beschermingsmechanisme 11 kan online ingediend worden vanaf 14 februari tot en met 14 maart 2022.


Bij de online aanvraag Vlaams beschermingsmechanisme 11 kunt u ook een voorafbetaling voor de maand januari 2022 aanvragen.


Wilt u hierover meer weten, neem dan zeker een kijkje op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio): https://www.vlaio.be/nl/nieuws/vlaams-beschermingsmechanisme-verlengd-tot-eind-maart-2022.


Uiteraard kunt u ook altijd vrijblijvend met mij contact opnemen als u hierover meer te weten wilt komen of als u hulp nodig heeft met de aanvraag.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page