top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Wereldvoedseldag: experimenteer met lokale en seizoensgebonden producten

In vergelijking met een jaar geleden is het leven zo’n 10% duurder geworden. En dat voelen we allemaal. Energieprijzen rijzen de pan uit en ook de prijs van noodzakelijke voedingsmiddelen zijn de hoogte in geschoten. Het lijdt geen twijfel dat het niet makkelijk is om in deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden.


Toch is het belangrijk om te beseffen dat het nog erger kan.


Wereldvoedseldag


Wist u dat ruim 820 miljoen mensen – dat is maar liefst 1 op 9 mensen – elke avond met een lege maag naar bed gaan? Dit terwijl er op de wereld genoeg voedsel is voor iedereen, als de verdeling ervan anders zou zijn.


Laat ik het even concreet voorstellen: terwijl 11% van de wereldbevolking kampt met honger, heeft 25% last van overgewicht als gevolg van een overvloed aan eten. Om hier aandacht voor te vragen werd op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in 1979 de Wereldvoedseldag officieel in het leven geroepen. Deze dag gaat elk jaar door op 16 oktober.


Wereldmaaltijden


Op de Wereldvoedseldag worden in verschillende landen wereldmaaltijden geserveerd. Deze maaltijden bestaan uit het eten dat per persoon beschikbaar is bij een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld.


De FAO (Food and Agricultural Organization) berekende dat bij een eerlijke verdeling de volgende hoeveelheden voedsel dagelijks per persoon kunnen worden gegeten: 267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram maïs, 60 gram gerst, 95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel- en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten, 204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis en 49 gram olie.


Denk dus vooral niet dat zo’n wereldmaaltijd een sober maal is. Uw chef-kok kan met de juiste ingrediënten een volwaardig 3-gangenmenu op tafel toveren.


Om op de Wereldvoedseldag een smaakvolle wereldmaaltijd op uw menukaart te zetten maakt u het best gebruik van seizoensgebonden en lokale producten.


Seizoensgebonden producten


Vandaag de dag zijn vrijwel alle fruit- en groentesoorten het hele jaar door verkrijgbaar. Uw gasten in de zomer een witlofsalade aanbieden is perfect mogelijk en een aardbeiencoupe kunt u tegenwoordig het hele jaar door op uw dessertkaart laten staan.


Dit betekent echter niet dat deze gerechten uw gasten volop zullen smaken. Eerst en vooral zullen ze dieper in hun portemonnee moeten tasten waardoor deze gerechten net iets ‘zuurder’ zullen smaken.


Groenten en fruit smaken niet alleen beter in hun ‘eigen’ seizoen, ze bevatten ook precies de juiste vitaminen en mineralen die men in dit seizoen nodig heeft om gezond te blijven.


Lokale producten


Wil u op de Wereldvoedseldag ook rekening houden met een kleinere ecologische voetafdruk, kies dan voor lokale producten.


Deze producten komen bij u uit de buurt en hebben dus minder transport nodig. Hier hangt trouwens nog een belangrijk voordeel aan vast. Lokale producten behouden beter hun voedingswaarde en zijn smaakvoller. Veel vitaminen en mineralen gaan namelijk verloren door licht en lucht tijdens het transport. Daarnaast hebben streekgebonden producten een herkenbaar gezicht en u steunt hierbij de lokale economie.


Hulp nodig bij het samenstellen van goedkope, smaakvolle en gezonde gerechten?


Om u als horecaondernemer te helpen bij het maken van een doordachte keuze voor het maken van goedkopere, gezondere en smaakvollere gerechten vindt u in de ‘Strategische planner van de chef 2023’ een uitgebreide lijst van seizoensgebonden producten.


Op tijd en stond wordt u aan culinaire seizoenen herinnerd zodat u ruim van tevoren uw gerechten kunt samenstellen. Hierdoor kunt u niet alleen besparen op uw kosten maar uw gasten ook smaakvolle en gezonde gerechten aanbieden.


Interesse in dit handige hulpinstrument? U kunt nu al in voorverkoop de Strategische planner van de Chef 2023 bestellen via deze link: https://www.ginovermeulen.be/strategische-planner-van-de-chef-2023.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page