top of page
  • Foto van schrijverGino Vermeulen

Hoe de energiekost van uw horecazaak verlagen?

De overheid heeft beslist om de btw van toepassing op leveringen van aardgas en/of warmte, te verlagen van 21% naar 6%. Voor particulieren was deze maatregel al eerder van kracht maar deze wordt nu ook doorgevoerd voor ondernemingen. Het gaat wel slechts om een tijdelijke maatregel: van 1 augustus 2022 tot en met 31 december 2022.


Deze maatregelen zijn echter slechts een druppel op uw hete kookplaat. Vooral als u bedenkt dat de gemiddelde gasfactuur meer dan verdubbeld is en dat de elektriciteitsprijs bijna het dubbele van vorig jaar heeft bereikt. Bovendien willen energieleveranciers het piekverbruik zwaarder gaan doorrekenen.


Feit is dat u als horecaondernemer deze prijsstijgingen gewoon niet kunt doorrekenen aan uw gasten. Verhoogt u uw prijzen dan is de kans groot dat klanten wegblijven want ook voor de gemiddelde consument is het leven duurder geworden.

Wat kunt u dan wel doen om uw energiefactuur te verlagen?


Omdat het belangrijk is dat uw gasten genieten in uw horecazaak is het noodzakelijk om maatregelen te nemen die niet ten koste gaan van het klimaat de sfeer van uw horecazaak. U kunt uw gasten tijdens hun reservatie maar moeilijk vragen om een extra trui aan te trekken en alle lichten vervangen door kaarsen komt de romantische sfeer misschien wel ten goede maar uw gasten zullen vast ook willen zien wat er op hun bord ligt.


Stap 1: Breng uw energieverbruik in kaart

Voor u maatregelen neemt om uw energiekosten naar beneden te krijgen is het belangrijk om uw energieverbruik in kaart te brengen.


Wat slorpt er in uw horecazaak het meeste energie op? Heeft u nog een oude cv-ketel? Is uw horecazaak niet goed geïsoleerd? Laat u vaak de deur van uw zaak openstaan? Blijven de lichten vaak branden op plaatsen waar dit helemaal niet nodig is?


Het zijn allemaal vragen die u kunnen helpen om uw energieverbruik in kaart te brengen.


Stap 2: Welke aanpassingen kunt u doen om uw energieverbruik terug te dringen?

Denk vooral niet dat u hiervoor meteen ingrijpende veranderingen moet doorvoeren of verbouwingswerken moet uitvoeren. Op een andere manier met energie omgaan kan al een groot verschil maken.

  • Zet apparaten die niet gebruikt worden uit in plaats van in stand-by.

  • Laat vaatwasmachines alleen draaien als ze vol zijn.

  • Plaats uw koelkasten niet in warme ruimtes.

  • Denk goed na over wat u allemaal nodig hebt als u de koelruimte ingaat. Hoe minder vaak u de deuren opent hoe minder energie er wordt verbruikt.

  • Schakel apparaten aan het begin van de shift niet allemaal tegelijkertijd aan. Zo vermijd je piekverbruik.

  • Isoleer alle leidingen en kranen die warmte of koude transporteren.

  • Verlicht enkel wanneer en waar dit nodig is. Hiervoor kunt u makkelijk gebruik maken van bewegingssensoren.

  • Draai tijdig de kraan dicht na het spoelen van uw ingrediënten.

  • Vervang oude verlichting door ledverlichting.

  • Deel uw beschikbare ruimte zo in dat er geen er obstakels voor radiatoren staan.

  • Ontdooi koelinstallatie tijdig zodat deze minder stroom verbruiken.

Dit zijn maar enkele voorbeelden om bewuster met energie om te gaan. Er zijn nog veel andere maatregelen die u met wat gezond verstand probleemloos kunt toepassen. Wijs ook uw medewerkers op het belang van op een bewuste manier met energie om te gaan.


Stap 3: Beter benutten van uw energie

Het beter benutten van energie begint met een goede isolatie. Door uw zaak beter te isoleren houdt u zowel de warmte op koude winterdagen als de koelte op hete zomerdagen beter vast. Uw centrale verwarming of uw airco moeten minder hard draaien en verbruiken bijgevolg ook minder energie.


Het is heel begrijpelijk dat u de deuren van uw horecazaak letterlijk openzet om uw klanten het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Toch is dit in deze tijden niet zo’n goed idee. De warmte – of de koude – vliegt zo de deur uit. Een draaideur of een tochtsluis houdt de warmte binnen. Een zonnewering boven uw deur houdt uw horecazaak enigszins koel.


Stap 4: Vervang uw huidige apparatuur door energie-efficiëntere apparatuur

Zijn bepaalde toestellen in uw horecazaak aan vernieuwing toe kies dan voor energie-efficiëntere apparaten. Deze apparaten zijn iets duurder in aankoop maar op termijn wint u deze aankoopkost zeker terug.


Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

bottom of page