top of page
 • Foto van schrijverGino Vermeulen

Hoe uw horecazaak kindvriendelijk maken?

De herfstvakantie is van start gegaan en dat betekent dat uw horecazaak zal kunnen rekenen op het bezoek van gezinnen met jonge kinderen.


Veel ouders vinden het een hele uitdaging om kleintjes mee te nemen naar een horecazaak en in veel zaken voelen ze zich niet altijd even welkom. Door uw horecazaak kind- en familievriendelijk te maken kunt u zich onderscheiden van de concurrentie wat uw omzet tijdens deze herfstvakantie zeker ten goede zal komen.


Als u ervoor zorgt dat ouders en hun kinderen zich op hun gemak en gewaardeerd voelen, kunt u trouwens ook verwachten ze vaker zullen terugkomen.

Praktische zaken voor een kindvriendelijke horecazaak


Ouders met kinderen verwachten enkele praktische basisvoorzieningen.


Zorg daarom voor essentiële zaken, zoals:

 • Kinderstoelen en stoelverhogers

Ouders willen genieten als ze uw horecazaak met de kinderen bezoeken. Het wordt voor hen vrij moeilijk om van hun maaltijd te genieten als ze baby’s of peuters op schoot moeten houden. Zorg daarom voor voldoende kinderstoelen en stoelverhogers.

 • Verzorgingsplaatsen

Gezinnen met kinderen vinden het belangrijk dat er in de toiletten een verzorgingsplaats aanwezig is. We leven in een geëmancipeerde wereld en baby’s verschonen is al lang niet meer een taak voor moeders alleen. En wat als vader alleen met de kinderen uw horecazaak bezoekt? Richt daarom zowel in de damestoiletten als de herentoiletten een kleine verzorgingsplaats in.

 • Slabbetjes en drinkbekers

Kleine kinderen knoeien nu eenmaal vaak met hun eten en drinken. Houd slabbetjes en drinkbekers bij de hand voor ouders die vergeten zijn hun eigen slabbetjes of drinkbekers mee te nemen. Ouders zullen uw moeite en hulpvaardigheid zeker waarderen.


Speciale kindermenu’s


Misschien heeft u al de klassieke kinderspaghetti, balletjes in tomatensaus of de kipnuggets met frietjes op uw menu staan voor de kinderen. Prima! Maar het kan beter.

 • Gerechten voor verschillende leeftijdscategorieën

Uw kindermenu mag best wat uitgebreider zijn. Een 10-jarige zal niet hetzelfde willen bestellen als de 4-jarige peuter van het gezin. Voor oudere kinderen kunt u gerechten aanbieden die lijken op de gerechten voor volwassenen, maar dan in kleinere porties.

 • De presentatie van kindergerechten

Kinderen kunnen behoorlijk kieskeurig zijn als het op eten aankomt. Het is algemeen bekend dat groenten niet meteen de meest favoriete items zijn op hun bord. Besteed daarom extra aandacht aan de presentatie van de kindergerechten. Maak ze kleurrijk en wees creatief in het ‘verbergen’ van ingrediënten waar kinderen niet zo dol op zijn.

 • Voedzame kindergerechten

Vandaag de dag zijn we allemaal veel bewuster met voeding bezig en niet in het minst gezinnen met jonge kinderen. Ouders willen en verwachten ook voor hun kinderen gezondere opties. Wees ook hierin creatief: een broodje kip met zoete aardappelfrietjes is een prima alternatief voor een hamburger met klassieke frietjes. Bied ook voor kinderen glutenvrije, lactosevrije of vegetarische opties aan.

 • Houd kindergerechten betaalbaar

Ouders verwachten een lagere prijs voor kindergerechten. Dat is normaal want de porties zijn veel kleiner. Overweeg zeker combimaaltijden voor kinderen, zodat hun drankje en hun dessert bij de prijs zijn inbegrepen.


Entertainment aan tafel


Uitgebreid tafelen vinden ouders misschien heel leuk maar kinderen gaan zich snel vervelen. Beschikt uw horecazaak niet over een speelruimte voor kinderen zorg dan voor de nodige afleiding aan tafel.


Om tegemoet te komen aan deze vraag kunt u investeren in kindertablets met spelletjes om de kleintjes bezig te houden. Gaat u liever niet de digitale weg op dan kunt u opteren voor het klassieke kleurboek met kleurpotloden of kleine bordspelletjes.


Kindvriendelijke bediening


Een ober die met een uitgestreken gezicht vraagt wat gezinnen willen bestellen daar worden volwassen gasten noch kinderen vrolijk van. Door een open en vriendelijke bediening voelen gezinnen met jonge kinderen zich welkom en gewaardeerd.


Niet iedereen heeft het echter in zich om met jonge kinderen om te gaan. Moedig uw medewerkers aan om geduld te oefenen en ook jonge kinderen te behandelen als welkome gasten met de nodige aandacht en het nodige respect. Een vriendelijk woord en een grapje kunnen wonderen verrichten.


Beschikt u over voldoende plaats in uw horecazaak laat gezinnen met kinderen dan ook plaatsnemen aan grote tafels met voldoende ruimte er rond zodat er makkelijk gebruik gemaakt kan worden van kinderstoelen of -zitjes.


Hoe uw horecazaak kindvriendelijk maken?


De herfstvakantie is van start gegaan en dat betekent dat uw horecazaak zal kunnen rekenen op het bezoek van gezinnen met jonge kinderen.


Veel ouders vinden het een hele uitdaging om kleintjes mee te nemen naar een horecazaak en in veel zaken voelen ze zich niet altijd even welkom. Door uw horecazaak kind- en familievriendelijk te maken kunt u zich onderscheiden van de concurrentie wat uw omzet tijdens deze herfstvakantie zeker ten goede zal komen.


Als u ervoor zorgt dat ouders en hun kinderen zich op hun gemak en gewaardeerd voelen, kunt u trouwens ook verwachten ze vaker zullen terugkomen. Hoe u uw horecazaak kindvriendelijker kunt maken leest u in deze blog.


Denk voor een kindvriendelijke horecazaak aan het volgende:

 • De praktische aanpak

 • Speciale kindermenu’s

 • Entertainment aan tafel

 • Kindvriendelijke bediening

Blijf op de hoogte


Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.

Komentarze


bottom of page